lauantai 19. huhtikuuta 2014

Pääsiäiskakku




Mämmiä - yök! Pashaa - hyi! Mitäs sitä sitten tehdään ? Mun pääsiäiseen kuuluu keltaista ja raikasta: persikkaa, appelsiinia ja vähän sitruunaa. Hedelmäiset maut sopii hyvin pääsiäiseen ja tälläinen helppo hyydekakku toimii aina. Jottei kakusta tulee mitään hedelmäsalaattia, tarvitaan jotain täyteläisempää pitämään tasapaino. Mikäpä sen parempaa kuin ystävämme suklaa! Suklaata on tällä kertaa käytetty pohjassa ja koristelussa.

Tuorejuustoa en nyt käyttänyt, vaan kakun täyte kostuu pääasissa rahkasta ja kermasta ja tietysti hedelmistä. Täytteeseen soseutin purkkipersikoita. Vaihtoehtoisesti voi käyttää oikeita persikoita tai lasten persikkasoseita, joissa on yleensä vain hedelmän oma sokeri. Mikäli haluaa jotain pureskeltavaa, pienet persikkakuutiot sopii myös hyvin. Sitruunarahkalla kakkuun saadaan ripaus raikkautta, myös sitruunamehua tai raastettua sitruunankuorta kannattaa kokeilla, jos kaipaa lisää sitruunanmakua. Lisäksi päätin käyttää vielä mun omaa suosikkia vaniljarahkaa. Vaniljanmakua tehostaa kivasti myös kermanvaahdon sekaan käytetty vaniljatanko.

Paras löytö vähään aikaan on Valion uusi kausimaku Appelsiini-ruusunmarjakeitto. Sitä tähän kakkuun tulee täyteosaan ja päälliseen. Appelsiinin raikkaus toimii muhun aina! Pohdiskelin ensin käyttäväni perunajauhoja mehukeiton sakeuttajana, mutta päädyin kuitenkin taas liivatelehtiin. Mehukeitto-liivateseoksen kannattaa antaa vähän jähmettyä. Päälliskerroksen voi hyvin lisätä osissa, kun pitää kakun kylmässä ja itse mehukeittoseoksen huoneenlämmössä. 






Koristelussa tykkään ajatella, että vain mielikuvitus on rajana. Mulle parhaat ideat tulee yleensä yöllä mieleen. Nykyään ideat on heti pakko saada paperille, ettei niitä unohda. Vihkot alkaakin kivasti olla täynnä erilaisia kakkuideoita. Välillä ideat ei toimikaan käytännössä tai ne muuttuu leipoessa. Niin kävi tämän kakun kohdalla.

Pääsiäinen oli tällä kertaa suurin vaikuttaja. Aluksi ajattelin käyttää valmiita suklaamunia, Kindereita. Lopulta kuitenkin tein itse sulatetusta suklaasta "linnunpesän" ja suklaareunat. Idea suklaareunoihin tuli Kinuskikissan sivuilta, josta löytyy myös varsinainen ohje. Linnunpesän tein pursottamalla suklaasta erikokoisia ympyröitä ja viivoja kylmälle alustalle (esim. jääkaappikylmä lautanen/levy). Suklaa kovettuu kylmää vasten nopeasti, joten ympyrät kannattaa nostaa heti vaikka toiselle alustalle leivinpaperin päälle ja muotoilla/asetella niistä linnunpesää muistuttava keko. Sitten vain valmis keko vielä kylmään hyvin jähmettymään, ennen kuin sen lisää kakun päälle. Samanlaisen keon voisi tehdä myös esimerkiksi ruskeasta sokerimassasta. Lopuksi vain linnunmunat eli pääsiäskarkit kyytiin.









Ainekset:


Pohja: 

200g suklaahippukeksejä
80g rasvaa


Täyte: 

 2dl soseutetua persikkaa
4dl kermaa
1 vaniljatanko
1prk (200g) sitrunanmakuista rahkaa
1prk (200g) vaniljanmakuista rahkaa
5 liivatelehteä
1dl appelsiini-ruusunmarjamehukeitto (tai appelsiinimehua)
(1rkl sokeria)


Päällinen: 

4dl appelsiini-ruusunmarjamehukeittoa
5 liivatelehteä


Koristeluun:


 pääsiäiskarkkeja
n. 80-100g tummaa suklaata




*tee pohja:

* murskaa keksit ja sekoita murskaan sulatettu rasva

* painele seos tiiviisti pyöreään irtopohjavuokaan (24-26cm)

* paista 200 asteessa n. 10 minuuttia,
 jäähdytä pohja hyvin ennen täytteen lisäämistä



* tee täyte:

* laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen

* soseuta persikat

* kaada kerma kulhoon, halkaise vaniljatanko kevyesti
 ja kaaputa vaniljatangon sisus kerman sekaan, vatkaa vaahdoksi 

* sekoita rahkat ja persikkasose keskenään isossa kulhossa

* kuumenna 1 dl mehukeittoa ja sulata liivatelehdet siihen, sekoita hyvin

* valuta liivatemehu ohuena nauhana rahka-persikkaseokseen

* sekoita lopuksi kermavaahto sekaan varovasti käännellen
*sekoita täyte tasaiseksi ja tarkista maku, tarvittaessa lisää sokeria

*kaada täyte jäähtyneen keksipohjan päälle

*  anna kakun hyytyä kylmässä, 
päällisen voi lisätä kun täyteosa on hyvin jähmettynyt


* valmista päällinen:


* liota täytteen liivatelehdet kylmässä vedessä

* kaada mehukeitosta n. 3dl kulhoon

* kuumenna osa mehukeitosta mukissa (n. 1dl) ja sekoita liivatteet siihen, 
kaada liivateseos ohuena nauhana mehukeittokulhoon

* anna seoksen jähmettyä hetken aikaa ennen kun lisäät sen kakun päälle,
 päällisen voi myös lisätä osissa vähän kerrallaan, 
pieni määrä jähmettyy nopeammin, eikä valu

* anna päällisen jähmettyä hyvin, vaikka yön yli



* sulata suklaa (esim. minigrip-pussissa kuumassa vedessä) ja valmista koristeet
(ohje reunakoristeen tekemiseen löytyy mm. Kinuskikissan sivuilta)


* ohje "linnunpesän" tekoon löytyy yllä olevasta tekstistä

* lopuksi koristele kakku pääsiäiskarkeilla/-munilla,
 kuvan kakussa on Leafin Suklaarae- karkkeja









1 kommentti:

  1. Huikean hieno! Ja kiitos reseptistä, joka soveltuu raskaana olevallekin kun ei sisällä sitä tuorejuustoa :)

    VastaaPoista