keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Herkkuja kahvipöytään - omat suosikit

 

Luumusydämet



Joulutortut kuuluvat jouluun, itse tykkään joulutortuista niin, että halkeen. Parina viime vuonna on kuitenkin jäänyt tortut leipomatta, kun keksin millä ne voi korvata. Erilainen ja ehkä vähän kevyempi vaihtoehto tortuille on luumuhillolla täytetty pulla ja ei makukaan huonommaksi jää. Viimeistely mantelilastuilla ja raesokerilla kruunaa herkun. Alkuperäinen ohje oli muutama vuosi sitten Pirkka-lehdessä tai K-kaupan ruokalehdessä. Olen ihan vähäsen muokannut ohjetta, sillä pullaa leipoessa pitää tietysti käyttää oikeaa voita ja punaista maitoa. Itse syön pullia kuitenkin sen verran harvoin, että sillon pitää maistua hyvälle, kun niitä sitten syö. Ja kyllä näitä pullia voi toki leipoa ympäri vuoden, mutta kesällä vaihdan väliin esim. vadelmahilloa luumun tilalle.



 

Ainekset: 
n. 40 pullaa


Taikina:

 5dl punaista maitoa
1 pala (50g) hiivaa
2dl sokeria
2 munaa
1,5tl suolaa
2tl hienoksi jauhettua kardemummaa
reilu 1kg vehnäjauhoja
200g voita


Täyte: 

1,5- 2 prk (á 300g) luumuhilloa


Voiteluun:

kananmuna


Koristeluun: 

raesokeria

mantelilastuja




* tee pullataikina: liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, 
lisää sokeri, munat, suola, kardemumma, sekoita hyvin.
 Alusta taikinaan vehnäjauhoja vähitellen, loppuvaiheessa lisää sulatettu rasva.  
Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. 
Jätä taikina liinan alle kohoamaan, kunnes se on reilusti kohonnut, kaksinkertainen.

* puolita kohonnut taikina, kauli molemmat puolet ohuiksi levyiksi.  
Annostele luumuhilloa toisen levyn päälle pikku kekoihin eri kohtiin
(n. kukkurallinen pikkulusikallinen on sopiva). 
Laita toinen kaulittu taikinalevy täytetyn puolen päälle. 
Paina sydänmuotilla hillokohtien päältä ja laita valmiit pullat pellille liinan alle kohoamaan.

* voitele kohonneet pullat kananmunalla ja
 ripottele päälle raesokeria ja mantelilastuja

* paista 225 n. 10-15min kunnes pullat ovat kauniin ruskeita

* jäähdytä hyvin ennen tarjoilua, hillo on kuumaa! (testasin)

 

 
Hillosilmät 


 

 

Karpalo-puolukkapiirakkaa kinuskilla

 

Kun huomaa, että pakastin on täynnä marjoja, pitää tietysti keksiä niille jotain hyödyllistä käyttöä. Alkuperäinen ohje ei ole minun, tässä on taas yksi muokattu versio. Alkuperäiseen ohjeeseen kuului vain karpalot, mutta olen itse enemmän mieltynyt puolukan makuun, (ne on myös helpommin saatavilla) joten halusin käyttää myös niitä. Karpalon ja puolukan kirpeän maun tasapainottaa ihanasti makeaakin makeampi kinuski. Piirakka on ehkä enemmän aikuisten makuun, ainakin omat lapset tyytyivät lähinnä maistelemaan kinuskia piirakan päältä, mutta itse olen kyllä kovasti mieltynyt tähän kokonaisuuteen. Sopii aivan loistavasti pieneen makean nälkään kahvin kanssa ja ohje on aika riittoisa, useimmille riittää pieni pala.




Ainekset:
sopii piirakkavuokaan (24-26cm)



Pohja: 

100g rasvaa
1dl sokeria
1 muna
2dl vehnäjauhoja
1/2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
1/2 dl karpalo-/puolukkamehua


Täyte: 

 4dl karpaloita + 2dl puolukoita 
(myös pakastetut/soseutetut käy hyvin)
1rkl perunajauhoja
1/2dl sokeria


Kuorrutus:

2dl fariinisokeria
2dl kuohukermaa



* tee ensin pohja: vaahdota rasva ja sokeri, lisää munat vatkaten joukkoon.
 Lisää keskenään sekoitetut jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri ja lopuksi mehu, 
sekoita hyvin. Painele taikina pyöreään piirasvuokaan.

* sekoita täytteen aineet ja levitä pohjan päälle

* paista 175 asteessa n. 30min tai kunnes pohja on kypsä 

* keitä kinuski: laita sokeri ja kerma kattilaan, 
sekoita hyvin ettei pala pohjaan, keitä n. 10min kunnes kinuski on valmista

* kinuski lisätään JÄÄHTYNEEN piirakan päälle

* anna valmiin piirakan vetäytyä hetkin kylmässä ennen tarjoilua, 
jotta kinuski jähmettyy

 

 Kaksinkertaiset pursotinleivät mummon tapaan

 

Lapsuudesta muistuu mieleen kaksinkertaiset herkut, jossa oli välissä vadelmahilloa. Nämä on aina ollut yksi mun lemppareista, jo voin ja sokerin määränkin takia! Kunnon herkku koostuu aina tietysti voista ja sokerista ja niistä ei silloin säästetä. Samaan päätelmään tulin myös selatessani mummoni reseptikirjaa, josta nämä ihanuudet ovat peräsin. Mummon ohjeessa ei tosin ollut vanilja-aromia, sen päätin lisätä tähän taikinaan ja hyvinhän se siihen käy. Itse tykkään käyttää piparikonetta (kun nyt sellainen on), mutta pikku-lusikallakin saa tehtyä aika hyvin. Kovin isoja näistä ei kannata tehdä, jo senkin takia, että yksi pipari koostuu oikeastaan kahdesta piparista ja hillosta.

Ohjeessa olevan voin määrää ei kannata säikähtää, sitähän voi vähentää halutessaan, mutta eihän ne sitten ole enää niiin hyviä. 




  

 

matkalla uuniin

 

Ainekset: 
(ohjeella tulee valmiita kaksinkertaisia n. 30 kpl, 
riippuen tietysti piparin koosta)

300g voita
2dl sokeria
1 muna
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
n. 7dl vehnäjauhoja
2tl vanilja-aromia


Täyte: 

vadelmahilloa


Koristeluun: 

tomusokeria



* vatkaa rasva ja sokeri, lisää muna

* lisää keskenään sekoitetut jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri, sekoita hyvin

* lisää lopuksi vanilja-aromi

* taikina kannattaa laittaa hetkeksi kylmään, jolloin siitä on helpompi tehdä pipareita

* tee piparit joko piparikoneella tai pikku lusikalla leivinpaperin päälle

* paista 250 asteessa n. 5 min, kypsyys on helppo tarkistaa piparin pohjasta 

( palaa muuten aika nopeasti tässä lämpötilassa, joten uunin luota ei kannata lähteä kovin kauas)

* sipaise jäähtyneen piparin pohjaan esim. vadelmahillolla ja laita toinen pipari päälle

* koristele halutessasi tomusokerilla




 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti