lauantai 12. lokakuuta 2013

Marenkia, Macaroneja ja Lemon Curdia



 Makean nälkään


Aika harvoin tulee nykyisin ostettua karkkia, sillä itsekin on helppo tehdä muutamia pikku herkkuja. Etenkin meidän lasten suosikki, marenki, korvaa kivasti karkit ja tietää ainakin mitä suuhun laittaa (eli sokeria!) Makeitahan nämä pienet kakkarat on, mutta eihän kaikkea tarvitse kerralla syödä. Nämä säilyy hyvin ihan huoneen lämmössä, siis säilyy mikäli lapset ei löydä mun marenkikätköä. Ja saahan näistä vaikka myös kivan tuliaisen viemisiksi, kun pakkaa nätisti ja varoo, ettei hajota hauraita marenkeja matkalla niin kuin mulle kävi.




Ainekset: 

3 kananmunan valkuaista
2dl hienoa sokeria
(elintarvikeväriä)



* valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi, sokeri lisätään vähitellen vaahtoon

* elintarvikeväri vatkataan vaahtoon

* vaahdosta voi pursottaa pursotinpussia apuna käyttäen erimuotoisia kakkaroita tai vaahtoa voi lusikoida leivinpaperin päälle

* paistetaan 125asteessa n. 1h 20 min.



*****


 

Tällä kertaa ei tiedolla ja taidolla vaan puhtaalla tuurilla


Mun piti oikeastaan tehdä ihan tavallisia macaroneja. Leipoessa kuitenkin huomasin, että tomusokeri ei riitä. Ainoa minkä kaapista löysin tilalle oli kaakaotomusokeri ja sitä sitten käytin osittain. Ei muuten pöllömpi vaihtoehto, vaikka väri jäi vähän haaleaksi. Kaakaon maku ei ole liian hallitseva, kyllä nämä vielä macaroneiksi tunnistaa suussa. Kokeilusta tulikin mieleen, mitenköhän mansikanmakuinen tomusokeri toimisi? Täytyy varmaan joskus kokeilla sitäkin, nyt kun tällä linjalle lähdettiin.





Suklaiset macaronit


Ainekset: 

3 valkuaista
2 1/2dl tomusokeria
1 1/2dl kaakaotomusokeria
160g mantelijauhetta

*valkuaiset vatkataan vaahdoksi,
tomusokerit lisätään vähitellen sekaan

* mantelijauhe sekoitetaan joukkoon

* pursotetaan pellille reilun 2e kolikon kokoisia kekoja

* paistetaan 125asteessa, n. 15-20min
tai kunnes irtoaa leivinpaperista



Raikasta sitruunaa


Macaronien täytteeksi tein raikasta lemon curdia, josta tuli aivan i-ha-naa! Tätä ihanuutta olen suunnitellut kokeilevani jo pitkään. Lemon curdin eli sitruunatahnan valmistamisesta ei ollut etukäteen mitään tietoa, joten etsin netistä helppoa ohjetta. Päädyin tekemään Valion ohjeen mukaan (www.valio.fi), joka oli helppo ja herkullinen. Ohjeella tuli n. 3 pikku purkillista tahnaa. Seuraavaksi tätä täytyy kokeilla kakun täytteenä, nam!




Ainekset:

1 1/2dl sitruunamehua (3 sitruunaa)
3 kananmunaa
2dl sokeria
100g rasvaa
(raastettua sitruunan kuorta)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti